Æblekageopskrifter

Vinder af Æblekagekonkurrencen 2022 blev Thea og mor fra Flemming Spejderne.

Opskriften på Æblesmåkager er her:

INGREDIENSER

Småkagedej til Vanilje småkager

  • 275 g hvedemel
  • 125 g smør
  • 125 g fint rørsukker – (kan erstattes af almindeligt sukker men rørsukker smager af mere)
  • 1 tsk. vaniljesukker – 
  • 1 æg
  • 1 spsk. sirup – (Du kan bruge lys, mørk eller ahornsirup)
  • Disse er tilføjet grøn farve og æblesmag.

Glasur

  • småkage glasur 

SÅDAN GØR DU

 Dej til vanilje småkager

  • Mål melet op og hæld det i foodprocessoren. Tilsæt smør i små tern. (TIP 1)
  • Kør til smørret er hakket ind i melet.
  • Tilsæt rørsukker og vaniljesukker og bland det hele sammen ved at køre kortvarrigt.
  • Tilsæt æg og sirup og kør til dejen begynder at samle sig. (TIP 2)
  • Når dejen er næsten klar tager jeg den ud på køkkenbordet og arbejder den færdig i hænderne. Det gør jeg fordi det ellers ikke er helt til at sige om dejen bliver perfekt og fordi der er risko for at dejen bliver overforarbejdet i maskinen. Det er nemt at mærke om dejen bliver fast og lækker. (TIP 3)
  • Put dejen i en lille skål med låg. Lad dejen hvile i køleskabet til du skal bruge den.Dejen skal hvile i mindst 30 minutter. Du kan også lade den hvile længere hvis det passer bedre. Hvis dejen hviler længere end 60 minutter skal den tages ud af køleskabet ca 30 minutter før brug så den kan blive blød igen. (TIP 4)

Ovn

  • Varm ovnen op til ca 200 C (Almindelig ovnvarme). (TIP 5)

Udstikning

  • Rul dejen ensartet ud på et meldækket bord. (TIP 6)
  • Stik småkager ud med udstiksforme.
  • Brug en spartel til at flytte småkagerne over på en bageplade med bagepapir. Der skal være lidt afstand mellem småkagerne.
  • Saml dej resterne, arbejd dem lidt sammen og rul dejen ud igen. Stik flere småkager ud og fortsæt sådan til alt dejen er brugt.

Bagning

  • Bag småkagerne i ca 8 minutter. Hold godt øje! (TIP 7)
  • Tag småkagerne ud af ovnen og flyt dem med spartlen over på en rist hvor de kan køle af.

Pyntning

  • De kolde småkager kan pyntes på mange forskellige måder. Helt klassisk smørres de med glasur og pyntes med kagekrymmel.
  • Opbevar småkagerne i en tætsluttende kagedåse.

——————————————————————————————————————————-

Vinder æblekage 2018 Muffins med æble og kanel lavet af Trine og mor

150 g smør
1 æg (str. mellem)
1 1/4 dl. sukker (ca. 100 g)
korn fra 1 stang vanilie
3/4 dl mælk
1 1/4 dl hvedemel (ca 75 g)
1/4 tsk bagepulver
1/2 tsk stødt kanel
1 uskrællet æble fx. elstar ca. 125 g
Pynt: Floursukker

Bagetid: Ca. 1/2 time ved 175 grader

Smelt smørret i en lille tykbundet gryde og lad det derefter køle lidt af. Pisk æg, sukker og vaniliekorn sammen i en skål til det bliver lyst og luftig. Tilsæt mælk, bland mel, bagepulver og kanel sammen og vend det (evt. drysset gennem en sigte) i æggeblandingen. Tilsæt det smeltede smør. Riv æblet groft, pres det fri for væde og vend straks det revne æble i dejen. Hæld den i 6 smurte muffinsforme eller små, runde aluforme 3/4 dl dej pr. form. Bag kagerne midt i ovnen. Lad de bagte muffins køle lidt af i formene på en bagerist. Vend dem ud og drys med floursukker.
Variation: Chokolademuffins. Udelad æble og kanel, smelt istedet 125 g mørk chokolade sammen med smørret. Vend yderligere 25g hakket mørkt chokolade i dejen inden den hældes i formene.

——————————————————————————————————————————

Vinder æblekage 2017 DET RØDE ÆBLE lavet af Trine og mor

250 g smør
4 æg
2 dl ymer
3 mellemstore æbler
100 g hasselnødder
300 g hvedemel
5 dl rørsukker
1 spsk vanillesukker
2 tsk bagepulver
1 spsk kanel
1 tsk stødt ingefær
1 tsk kardemomme
1/2 tsk reven muskatnød

Pisk smør, æg og ymer sammen. Skræl og riv æblerne, hak nødderne og rør begge dele i. Bland mel, sukker, vanillesukker, bagepulver og krydderier i dejen. Beklæd en springform på ca 30 cm med bagepapir og fyld dejen i. Bag æblekagen i ovnen ved 180grader i ca. 50 min.
Vi lavede dobbelt portion til en bradepande og fulgte næsten opskriften ( dobblede ikke helt op på nødder og krydderier). Og så pyntede vi med farvet glasur.


Vinderæblekage opskrift 2016 følger

—————————————————————————————————————————-

Vinderæblekagen 2015 FEDTFATTIG ÆBLEKAGE lavet af Trine og mor

Dej:
3 æg
175 g sukker
1 tsk vaniljesukker
200 g hvedemel
1 1/2 tsk bagepulver
2 spsk olie
1 dl mælk
1 æble
Pynt: Pålægschokolade

Pisk æg og sukker og vaniljesukker lyst, bland mel og bagepulver og vend det i sammen med olie og mælk. Riv æblet og vend det i dejen, Kom dejen i en 20 x 20 cm form beklædt med bagepapir og bag den i 35 min. ved 200 grader. Læg pålægschokolade over den varme kage, lad den smelte og glat den let ud med en kniv.


Vinderæblekagen 2014 MANDEL VANILIE ÆBLEKAGE lavet af Anne Ross Pedersen, Flemming Spejderne:

1/2 kg mel
375 g lind smør el margarine
300 g sukker
6 æg
1 dl mælk
2 tsk. vamiliesukker
2 tsk. bagepulver
20 g hakkede mandler
2 dl fintskårne rå æbler
lidt tesukker
Alle ingredienserne – undtagen æblestykkerne, de hakkede mandler og tesukkeret – æltes sammen i et fad. Røres til en let masse. Hældes derefter i 2 aflange velsmurte forme, der rummer ca. 1 1/2 l hver. Overdrysses med æblestykkerne, de hakkede mandler og lidt tesukker. Bages på ovnens midterste rille ved 175 grader (svag varme) i ca. 1 time.
Når kagerne tages ud af ovnen, skal der stå i formene i ca. 10 min., før de tages ud.


Vinderæblekagen i 2014 blev MARIANNES ÆBLEKAGE MED KOKOS:
2 æg
150 g smør
150 g sukker
200 g kokosmel
50 g mel
100 g hakkede mandler
4 æbler
1/2 citron

1) Æg, sukker, kokosmel og med røres sammen
2) Æblerne skrælles og skæres i både og komme i smurt tærteform
3) Der drysses citronsaft, lidt sukker og hakket mandler på æblestykkerne.
4) Dejen lægges ovenpå æblerne og pyntes med mandler.
5) Bages ca. 15-20 min. og serveres med creme fraiche eller flødeskum.


Vinderæblekagen i 2013 blev Lunaæblekage lavet af Jacob fra Hedensted

1/2 kg (mad)æbler
3 dl vand
40 g. sukker (1/2 dl)
1/2 stang vanilie

Dej:
180 g meld (3 dl)
100 g smør eller margarine
50 g flormelis (1 dl)
1 æg

Creme:
1 blad husblas
2 æggeblommer
2 spsk sukker
1 spsk maizenamel
2 1/2 dl fløde
1/2 stang vanilie

Endvidere:
1 dl. æblegelé
1 spsk vand

Pynt:
hele smuttede mandler

Arbejdstid: 45 min
Hviletid, dej: 20 min
Bagetid: 20 min.

Tærteform: 24 cm i diameter

1. Skræl æblerne, befri dem for kernehus og skær dem i både. Kog dem få minutter i vandet tilsat sukker og vaniliestang. Tag dem op med en hulske.
2. Smuldr fedtstoffet til dejen i melet, tilsæt suker og det sammenpiskede æg og ælt hurtigt sammen.
3. Sæt husblasen i blød i koldt vand. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en gryde, tilsæt maizenamel. fløde og vaniliestang. varm til kogepunktet, tage cremen fra varmen, når den tykner. Knug husblasen fri for vand og rør den i den varme creme.
4. Rul dejen ud på melet plade og dæk en smurt tærteform med den. Prik den med en gaffel, så buler den ikke under bagningen. Bag den ved god varme 200 grader i 20 minutter.
5. Fordel cremen over den bagte tærtebund. Læg æblebådene taglagt herpå.
6. Smelt gelé og vand sammen, kog det til det atter begynder at tykne. Tag geleen fra varmen og lad den svale lidt, før den fordeles over tærten.
Pynt med hele smuttede mandler.